V prvním osmifinálovém utkání play – off hráči Náchoda po velmi dobrém výkonu podlehli Novému Městu n/M. na “jeho” ledě po hrubých chybách a neproměňování vyložených gólových šancí!

Spartak Nové Město n/M. – HC Náchod  5 : 3  (1 : 1, 2 : 0, 2 : 2) stav série 1 : 0

 

V tomto tradičním okresním derby měli hosté v brance zkušeného Koubu, připraven byl Novotný. V obraně hrál junior  Sklenář, hrálo se na tři kompletní útočné formace. Stále nebyl k dispozici kapitán Havrda, céčko tak připadlo Matoušovi. Domácí zahájili toto utkání s brankářem Čápem, připraven byl Biegl, v obraně spoléhal soupeř především na France s Pohlem, v útoku hráli kapitán Reichmann, kreativní Šťastný, Bucek a Černý. Rovněž za Spartak nastoupilo trio hráčů, kteří v minulých sezónách oblékali  dres Náchoda, Šrenk v obraně a v útoku Vanát s Prouzou.

Náchod nezačal zápas herně špatně, pouze skřípala koncovka. Na konci 4. min. přišlo první vyloučení v utkání, byl to Vondřejc. Zdálo se, že hosté z tohoto oslabení vyjdou s čistým štítem, ale opak byl pravdou. Když už se centr druhé útočné vozby chystal skočit na led, pod horní tyč se trefil Mert – 1 : 0. V závěru třetiny rána Červíčka skončila zřejmě pouze na břevně i když Čápovy klece odlétla láhev na pití, branka signalizována nebyla. Skóre do rovnovážné polohy po konci první třetiny dostal Matouš po nahrávce Řeháka, když 6 sek. před klaksonem poslal Čápovi gólovou navštívenku rovněž pod horní tyč z levé strany – 1 : 1. Branky bylo dosaženo rovněž v přesilové hře při trestu Borovce.     

 

Ve druhé třetině se nejprve do šancí dostali Matouš a P. Škoda, ani jeden z forwardů 1. útoku na Čápa gólový recept nenašel. Pak se měnil počet hráčů na ledě ve 22. min. po nedovoleném zákroku Dufka. Hosté sehráli přesilovku herně solidně, leč bez patřičné střelby. Skóre se měnilo v polovině 27. min. zásluhou tvrdé rány od modré Pohla – 2 : 1. Ve 32. min. mohlo být srovnáno, P. Škodovi kotouč poskočil a Čáp se jej snažil přikrýt lapačkou. V tom se mu snažil zabránit právě P. Škoda, za tento počin byl nejprve počastován strčením a po chvíli i ostrým krosčekem ze strany dalšího hráče Borovce. V tuto chvíli asi rozhodčímu Figerovi zamrzla píšťalka, neboť zústala němá!? Z protiútoku domácích byl v souboji tělo na tělo podražen Novák a soupeř též neudržel stabilitu a poroučel se ochotně k ledu. V tomto případě zazněl hviz hlavního arbitra nekompromisně, na trestnou lavici byl k údivu hostující hráčské lavice vykázán Novák. Zdálo se, že domácí s tímto dárkem pohrdnou, ale to se nestalo. Když ještě scházelo náchodskému říznému bekovi z trestu 7 sek. od modré se napřáhl Franc a kotouč skončil za bezmocným Koubou – 3 : 1. Ve 37. min. ve 3. útoku Kubasu nahradil na svou příležitost čekající Maršík. Ve 39. min. byl ještě vyloučen Novák. 

 

Do třetí periody vstupovali hosté bez potrestaného Nováka s odhodláním dostat zápas alespoň do prodloužení. To se zdálo celkem reálné ve 49. min., ale nepředbíhejme událostem. V čase 41 : 00 Mertova rána cinkla o břevno Koubovy klece. Na konci 42. min. se gólově prosadil M. Škoda po samostatné akci a vstřelením kontaktní branky vlil novou krev do žil Náchodských – 3 : 2. Ve 44. min. teč Velinského znovu zazvonila o břevno branky Náchoda. Stejně se vedlo i mladíkovi Hynkovi hrajícím v 1. útoku v min. 45.. Kýženého vyrovnání se hráči z okresního města zaslouženě dočkali v čase 48 : 12 zásluhou Zemana, který skóroval po spolupráci s P: Škodou a Matoušem – 3 : 3. Euforie náchodským vydržela rovných 35 sek., přečíslení z rychlého protiútoku přetavil v rozdílovou branku přešťastný Šťastný – 4 : 3. Hosté se snažili opět zmobilizovat síly k vyrovnání. To se jim bohužel již do třetice nepodařilo a Spartakovci v polovině 54. min. zvýšili po dalším rychlém útočném výpadu Černého na konečných 5 : 3. Nedá se nic dělat v sérii hrané na tři vítězná utkání máme jednozápasový deficit a v dalším zápase se pokusíme vyhrát doma a srovnat tak stav osmifinálové série.   

Ve středu 25.1. od 18 : 00 přivítají hráči Náchoda našeho soupeře na domácím ledě! Snad se nám bude dařit i střelecky.  

 

Sestava : Kouba, (Novotný) – Lelek, Řehák, Štěpán, Novák, Sklenář, Suk –  Škoda P., Matouš, Hynek, Škoda M., Vondřejc, Zeman, Červíček, Láska, Kubasa (37. Maršík)

 

Branka a asistence : 19. Matouš (Řehák), 42. Škoda M., 49. Zeman (Škoda P., Matouš), střely : 37 : 26, zásahy : 21 : 30, vyloučení : 3 : 3, využití : 2 : 1, rozhodčí : Figer – Karlík, Roischel, diváci : 165

 

Michal PAHULÁK trenér mužstva : “Proti favoritovi jsme podali velice kvalitní výkon a myslím si, že jsme si ani prohrát nezasloužili. Pochvalu za bojovnost a herní nasazení zaslouží celý tým. V první třetině jsme se soupeřem drželi krok a v závěru jsme vyrovnali na 1 : 1. V prostředním dějství se nám skórovat nepodařilo, domácí byli dvakrát úspěšní. Ve třetí třetině se nám podařilo dotáhnout dvougólové manko. Během utkání jsme udělali více hrubých chyb než soupeř, znovu jsme neproměnili několik gólových příležitostí. Zápas jsme měli rozhodnout v náš prospěch v prostředním dějství, proto soupeř vyhrál zaslouženě!”